Fokhagymakrém leves recept
A Fokhagymakrém leves hozzávalói
- 1 egész fej fokhagyma
- 2-3 evõkanál olaj, v. vaj
- Másfél csapott evõkanál liszt
- Másfél liter víz !!!
- 3 dl fõzõtejszín
- só, bors, kakukkfû, szerecsendió
- 1 csokor petrezselyem
- 5-5 dkg. Parmezánsajt, Pannonia sajt és Trapista sajt
- Pirított fûszeres zsemlekocka
A Fokhagymakrém leves elkészítése
A felhevített olajban a lisztet megfuttatjuk (nem pirítjuk!), majd fokhagymapréssel belenyomjuk a gerezdeket (de lehet a citromreszelõn is lereszelni). Jól átkeverni de már csak rövid ideig - míg az olaj átveszi a fokhagyma ízét - pirítjuk. Felöntjük a vízzel, jól elkeverjük és hozzáadjuk a tejszint, megsózzuk, hozzáadjuk a fûszereket és addig fõzzük, míg felforr. Kész nem kell tovább rotyogtatni. Mikor levettük a tûzrõl megszórjuk frissen apróra vágott petrezselyemmel, és a tálaljuk. Ki-ki szed magának a levesbõl, majd a pirított zsemlekockából is , és az elõre reszelt és a három féle sajtot összekevert tálból meghinti az adagját ízlés szerint.